sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

30 § (3.10.2014/787)
Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
Opiskelijalla on oikeus saada tutkinnon tai koulutuksen perusteiden ammattitaitovaatimuksia tai osaamistavoitteita vastaava aikaisemmin hankittu osaaminen tunnistetuksi ja tunnustetuksi. Osaamisen tunnustamisella voidaan saada suoritetuksi tutkinnon tai koulutuksen osia kokonaan tai osittain. (20.3.2015/246)
Opiskelijan tulee hakea koulutuksen järjestäjältä aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista. Opiskelijan tulee esittää osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen edellyttämä selvitys.
Laki ammatillisesta koulutuksesta

Jos opiskelijalla on aikaisempaa osaamista, voidaan se tunnistaa ja tunnustaa osaksi ammatillista tutkintoa. Osaamisen tunnustamista voi saada esim. seuraavista:

  • aiemmin muualla suoritetut (ammatilliset tai lukio-)opinnot
  • työkokemus
  • kansanopiston, kansalaisopiston tai työväenopiston kurssit
  • erilaiset osaamiskortit, kuten hygieniapassi, anniskelupassi, tulityökortti yms.
  • mopo- tai ajokortti
  • ohjattu harrastustoiminta
  • vapaaehtoistyö
  • isoskoulutus
Osaamisen tunnustaminen vaatii aina jonkinlaisen dokumentin (esim. todistus, työtodistus tai kortti) osaamisesta. Fain internetsivuilla on asiasta lisätietoa ja sieltä löytyy myös osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen liittyviä lomakkeita. Opo Sirpa Järvenpää ja vastuuopettaja auttavat osaamisen tunnustamiseen liittyvissä asioissa. 

Jos opiskelija on alan kesätöissä, hän voi saada kesätöistä osaamispisteitä raportoimalla siitä tästä linkistä löytyvän ohjeen mukaisesti. Kesätöiden opinnollistamisen kautta opiskelija lyhentää opintojen päättävää viimeistä harjoittelua ja näin ollen valmistuu aikaisemmin.

Kaksoistutkintolaiset saavat osaamisen tunnustamisia lukiolla suorittamistaan kursseista. Tarkempi erittely niistä löytyy täältä. Samanlainen erittely yo- ja ak-pohjaisille opiskelijoille löytyy tästä.

Jos opiskelija haluaa hakea osaamisen tunnustamista jostakin kurssista, on hänen osoitettava osaamisensa kurssin opettajalle ennen kurssin alkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti