Kyha 13.12.2016 § 103
LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT
Nämä järjestyssäännöt on laadittu ammatillisesta koulutuksesta annetun lakien (630/1998), (631/1998) ja asetusten (811/1998), (812/1998), (801/2014) mukaisesti. Sääntöjen pohjana on myös Opetushallituksen ohje 1/012/2016. Järjestyssäännöt koskevat kaikkia Forssan ammatti-instituutin ja Faktia Oy:n opiskelijoita. Järjestyssääntöjen lisäksi opiskelijoiden tulee noudattaa opetukseen, työturvallisuuteen, nettietikettiin, ergonomiaan, kestävään kehitykseen ja käyttäytymiseen liittyviä ohjeita.
Järjestyssääntöjen tarkoituksena on turvata opiskeluyhteisön toimivuus ja antaa yhteisön jäsenille tietoa heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan.
Järjestyssääntöjä noudatetaan oppilaitoksen hallinnassa olevissa rakennuksissa ja alueilla. Nämä järjestyssäännöt ovat voimassa kaikessa työjärjestyksen mukaisessa opiskelussa ja oppilaitoksen järjestämissä tilaisuuksissa muunakin aikana. Työssäoppimisen aikana noudatetaan lisäksi työpaikan sääntöjä sekä työssäoppimisesta erikseen annettuja ohjeita. Opiskelija-asuntolassa noudatetaan omia järjestyssääntöjä. Toimipistekohtaisia liitteitä noudatetaan lisäksi asianomaisessa toimipisteessä.
1 §
Käyttäytyminen
Opiskelijan tulee käyttäytyä hyvien tapojen mukaisesti. Opiskeluyhteisössä jokaista kohdellaan tasa-arvoisesti riippumatta sukupuolesta, iästä, kielestä, alkuperästä, uskonnosta, vakaumuksesta, terveydentilasta, vammaisuudesta tai muusta henkilöön liittyvästä syystä.
Henkinen ja ruumiillinen kiusaaminen, väkivaltainen käyttäytyminen, vihapuhe, nettikiusaaminen, opiskelun estäminen tai häirintä ovat ankarasti kiellettyjä.
2 §
Mobiililaitteiden käyttö opinnoissa
Opetustilanteissa ei saa kuvata opiskelijoita, opettajaa tai opetusmateriaalia ilman lupaa. Mitään kuvia, tallenteita tai materiaalia ei tule julkaista ilman asianomaisen suostumusta.
Kirjoitusten ja tallenteiden poistaminen internetistä myöhemmin on erittäin vaikeaa. Jokaisella on vastuu siitä, mitä kirjoittaa ja julkaisee sosiaalisessa mediassa.
3 §
Opiskeluun osallistuminen
Opiskelijalla on velvollisuus osallistua henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS) mukaiseen opetukseen. Lain mukaan opiskelijan on suoritettava tehtävänsä täsmällisesti ja tunnollisesti.
Henkilökohtaista työjärjestystä on noudatettava sovitusti ja annettujen ohjeiden mukaisesti.
Opiskelija, joka ei ole suorittanut opintojaan ammatillisesta koulutuksesta annetun 630/1998 lain 31 §:n 1 momentin mukaisessa ajassa katsotaan eronneeksi. Eronneeksi katsotaan myös opiskelija, joka pätevää syytä ilmoittamatta on poissa opetuksesta ja on ilmeistä, että hänellä ei ole tarkoitus jatkaa opintojaan.
Rehtorilla ja opettajalla (yhdessä tai erikseen) on oikeus poistaa opetustilanteesta tai oppilaitoksen alueelta häiritsevästi käyttäytyvä opiskelija tai opiskelija, jolta on evätty opiskeluoikeus. Jos poistettava opiskelija koettaa vastarintaa tekemällä välttää poistamisen, rehtorilla ja opettajalla on oikeus käyttää tarpeellisia voimakeinoja. Opiskelijan poistamisessa ei saa käyttää voimankäyttövälineitä.
4 §
Opiskeluvälineet ja -varusteet
Opiskelijalla tulee olla asianmukainen opiskeluvälineistö opiskelutilanteissa. Oppilaitoksen omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Ruokien ja juomien vieminen opetustiloihin on kielletty. Opiskelijalla on omaisuuden vahingoittamisesta tai katoamisesta aiheutuva korvausvelvollisuus.
Opiskelija on velvollinen käyttämään oppilaitoksen ohjeiden ja alakohtaisten työturvallisuusmääräysten mukaisia suoja-asuja ja –varusteita. Havaituista vioista, puutteista, vaaroista ja tapaturmista on välittömästi ilmoitettava henkilökunnalle.
5 §
Työturvallisuus ja työsuojelu
Opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Kaikkien opiskelijoiden tulee omalta osaltaan pitää huolta turvallisuusseikoista. Työturvallisuusohjeita tulee noudattaa kaikissa tilanteissa.
Opettaja ja/tai rehtori voi poistaa opiskelijan oppilaitoksen alueelta, mikäli opiskelijan toiminta on häiritsevää tai turvallisuutta vaarantavaa.
6 §
Tupakointi
Tupakoinnissa noudatetaan yleistä tupakkalakia. Tupakointi on kielletty oppilaitoksen alueella, samoin sähkötupakka ja nuuskan käyttö.
7 §
Alkoholi, huumeet ja muut päihteet
Päihdyttävien aineiden hallussapito, käyttäminen ja niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen oppilaitoksen alueella sekä oppilaitoksen järjestämissä tilaisuuksissa on kielletty. Oppilaitos voi velvoittaa opiskelijaa esittämään huumausainetestiä koskevan todistuksen, mikäli on perusteltua syytä olettaa, että opiskelija on huumausaineiden vaikutuksen alaisena opintoihin kuuluvissa käytännön tehtävissä tai työssäoppimisessa tai että opiskelijalla on riippuvuus huumeista. Lisäksi edellytetään lain 630/1998 34 a §:ssä säädettyjen edellytysten täyttymistä.
8 §
Opettajan ja rehtorin oikeus ottaa haltuun esineitä tai aineita sekä tarkastaa opiskelijan tavarat
Terä- ja ampuma-aseiden ja voimankäyttövälineiden sekä vaarallisten aineiden tuominen oppilaitoksen alueelle on kielletty.
Rehtorilla tai opettajalla on yhdessä tai erikseen oikeus ottaa haltuunsa työpäivän aikana opiskelijalta esine, joka vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta.
Rehtorilla tai opettajalla on oikeus tarkastaa opiskelijan mukana olevat tavarat, oppilaitoksen säilytystilat ja vaatteet sellaisen esineen tai aineen haltuun ottamiseksi, jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta.
Jos opiskelija koettaa vastarintaa tekemällä välttää esineen tai aineen poisottamisen, rehtorilla ja opettajalla on oikeus käyttää tarpeellisia voimakeinoja. Esineen tai aineen poistamisessa ei saa käyttää voimankäyttövälineitä.
9 §
Ajoneuvoliikenne
Ajoneuvoliikenteessä tulee oppilaitoksen alueella noudattaa äärimmäistä varovaisuutta ja annettuja ohjeita. Pysäköinti on sallittu vain merkityillä parkkipaikoilla.
10 §
Seuraamukset rikkomuksista
Opiskelijan rikkoessa oppilaitoksen järjestyssääntöjä, voidaan keskustelun/kuulemisen jälkeen antaa kirjallinen huomautus, kirjallinen varoitus tai erottaa opiskelija määräajaksi. Ennen alaikäisen opiskelijan erottamista on kuultava myös hänen huoltajaansa.
Opiskelijan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään kolmen työpäivän ajaksi, jos on olemassa vaara, että toisen opiskelijan tai oppilaitoksessa tai muussa opetustilassa työskentelevän turvallisuus kärsii opiskelijan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi taikka opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti opiskelijan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi.
Koulutuksenjärjestäjä voi peruuttaa opiskeluoikeuden, jos opiskelija on toistuvasti tai vakavasti opinnoissaan vaarantanut toisen henkilön terveyden tai turvallisuuden ja on osoittanut soveltumattomuuden toimimaan opintoihin liittyvissä käytännön tehtävissä tai työssäoppimisessa.
Opiskeluoikeuden peruuttaminen on mahdollista tietyissä tekniikan alan, sosiaali- ja terveys- ja liikunta-alan sekä humanistisen ja kasvatusalan tutkinnoissa, joissa on alaikäisen turvallisuuteen, potilas- ja asiakasturvallisuuteen tai liikenteen turvallisuuteen liittyviä vaatimuksia. Opiskelijan tulee pyynnöstä antaa oppilaitokselle itseään koskevia tietoja turvallisuuden todentamiseksi.
Jos opiskelija kieltäytyy terveydentilan toteamiseksi suoritettavista tarkastuksista ja tutkimuksista tai rikosrekisteriotteen esittämisestä, opiskeluoikeus voidaan pidättää siihen asti, kunnes opiskelija toimittaa vaaditut asiakirjat.
Jos tuomioistuin on tuominnut opiskelijan rangaistukseen, ei hänelle saa samasta syystä määrätä kurinpitorangaistusta. Opiskelija saadaan kuitenkin erottaa määräajaksi tai erottaa opiskelija-asuntolasta määräajaksi tai jäljellä olevien opintojen ajaksi, jos se opiskelijan tekemän rikoksen tai siihen liittyvien seikkojen perusteella on perusteltua.
Opiskeluoikeuden peruuttamisesta ja palauttamisesta, määräaikaisesta erottamisesta, asuntolasta erottamisesta sekä opiskelusta pidättämisestä päättää koulutuksen järjestäjän asettama ammattiosaamisen toimikunta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti