perjantai 27. toukokuuta 2016

Kauppiksen kautta nuoreksi johtajaksi


Nyt parin vuoden ajan on osalla kauppislaisia ollut mahdollisuus osallistua rotarien järjestämään Ryla -koulutukseen. Ryla-koulutus eli Rotary Youth Leadership Awards tunnetaan paremmin Nuori johtaja -koulutuksena : sen tarkoituksena on kehittää nuorten sisäisiä johtajuustaitoja erilaisilla luennoilla ja yritysvierailuilla. Koulutus järjestetään yhteistyössä Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa.
Tämän vuoden koulutuksessa luennoitsijoina oli lukuisia merkittäviä johtajia, joista useat ovat tehneet pitkiä uria eri yrityksissä. Yritysten kokoskaala on suuri, sillä osa oli työskennellyt paikallisissa yrityksissä ja osa taas suurissa monikansallisissa yrityksissä.

Jokainen ihminen on erilainen, joten jokainen yrityskin on erilainen. Erilaisia johtamistapoja tarvitaan tilanteen mukaan ja johtajan tulee aina olla valmis kehittämään itseään. Kukaan ei synny johtajaksi, vaan taitoja hyvään johtajuuteen opitaan läpi elämän. Näitä taitoja kehitettiin Rylassa.

Wilson Kirwa toimi yhtenä luennoitsijoista
Rylassa luennoitsija tuo esiin oman osaamisalueensa tärkeimmät piirteet. Luennoilla pyritään valmistamaan opiskelijoita näkemään asioita laaja-alaisemmin, jotta tulevaisuuden tehtävistä suoriuduttaisiin paremmin. Monet asiat, joita käsitellään koulussa vain pintaa raapaisten, tulevat avatuksi juuri näillä luennoilla. Siksi juuri Rylan suorittaneilla on paremmat edellytykset toimia niin vaativissa johtotehtävissä kuin työelämässä yleensäkin.

Ryla-koulutus on myös mahtava väylä verkostoitua. Tätä verkostoitumista tarvitaan yhä enemmän työelämässä, jossa kontakteilla hankitaan valtaosa työpaikoista. Opiskelijat pääsevät tapaamaan eri alojen merkittäviä johtajia ja käymään keskustelua heidän kanssaan. Rotarit antoivat paljon keinoja erottua edukseen työnhaussa ja toisaalta taas kertoivat, mitä esimerkiksi työhaastattelussa ei tule sanoa ja tehdä.

Koulutuksessa opitaan enemmän myös itsestä: tänä vuonna jokainen sai tehdä johtajuustestin, jonka tuloksista näki omia luonteenpiirteitä ja niiden soveltuvuuksia johtotehtäviin. Nämä normaalisti maksulliset testit sai suorittaa täysin ilmaiseksi.

Vuoden 2016 valmistuneet
Yksi luennoista keskittyi itsensä ilmaisemiseen: opettelimme alusta lähtien katsekontaktia, kättelyä, kasvon ilmeitä ja vaatetusta. Työhaastattelussa on paljon kirjoittamattomia sääntöjä, joita ei tule ajatelleeksikaan: saimme tietää esimerkiksi kuka kättelyn jälkeen ensiksi saa istua. Kouluttajien antamilla vihjeillä välttää helposti tehtävät virheet haastattelussa, ja toisaalta tekee oikean mieleen jäävän vaikutuksen.

Kaiken kaikkiaan Ryla-koulutukseen osallistuminen on etuoikeus ja siitä saatava todistus on merkittävä vaikkapa työnhaussa. Vaikka omia vahvuuksia ja heikkouksia voikin kehittää ihan itsekin, on se tällaisen koulutuksen kautta huomattavasti helpompaa ja mielenkiintoisempaa.

Jouni Jalasjoki, MEY15
Kirjoittaja osallistui keväällä 2016 Ryla-koulutukseen

tiistai 24. toukokuuta 2016

Opiskelijan tukena

Sirpa Järvenpää (opinto-ohjaaja)

Sirpa ohjaa opiskelijoita sekä opintojen suunnittelussa että toteutuksessa. Opinto-ohjaaja hoitaa mm. osaamisen tunnustamiseen liittyviä asioita.  Opintojen tunnustamisen voi saada esim. mopokortilla, työkokemuksilla ja urheilusuorituksilla, jos niistä on jonkinlainen todistus. 
Sirpa auttaa myös jatko-opinnoissa, sekä siinä, jos ala ei kiinosta tai haluaa vaihtaa alaa.

Opiskelija voi kääntyä Sirpan puoleen myös henkilökohtaisissa asioissa. Opinto-ohjaajan vastaanotto on asuntolan 1. kerroksessa (Saksankatu 25, B-rakennus) Opinto-ohjausta antavat myös muutkin oppilaitoksen opettajat, erityisesti oma ryhmänohjaajasi.

puh. 050 596 2828
sirpa.jarvenpaa@lhkk.fi


Maiju Kossila (kuraattori)
Kuraattorin tehtävänä on opiskelijoiden hyvinvoinnin edistäminen. Kuraattori tarjoaa opiskelijalle tukea ja ohjausta opiskelussa ja henkilökohtaisissa asioissa. Kuraattorin kanssa voi keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa asiasta. Asiat voivat liittyä esimerkiksi. kouluun, ystävyyssuhteisiin, perheisiin, tulevaisuuteen tai ihan mihin vain. Opintotukiasiat kuuluvat myös Maijulle. Facebookista löydät Maijun nimellä Maiju Kuraattori Fai. 

puh. 040 484 4915
maiju.kossila@lhkk.fi







Anne Korpela (terveydenhoitaja)
Terveydenhoitajasi on Anne Korpela. Hänellä on vastaanotto asuntolan ensimmäisessä kerroksessa (Saksankatu 25, B-rakennus). Avoin vastaanotto on klo 9-10, muina aikoina voit tavoittaa hänet puh. 040 713 0566. Avoin vastaanotto tarkoittaa sitä, että terveydenhoitajalle saa mennä ilman ajan varausta. Jos et tavoita terveydenhoitajaa, voit ottaa yhteyttä Forssan terveyskeskuksen päivystykseen puh. 03 41 911. 

puh. 040 713 0566
anne.korpela@lhkk.fi

 
Sari Saukoniemi (erityisopettaja)

saukoniemi_sari.jpg : 46 kB Erityisopettaja auttaa, jos sinulla on oppimisen kanssa haasteita. Sarin kanssa voi sopia kahdenkeskisiä aikoja tai jos rästitehtäviä alkaa kertyä, niitä voi mennä tekemään asuntolarakennuksessa sijaitsevaan Ohjaamoon tiistaista torstaihin klo 9-12. Ohjaamon päivystys on tarkoitettu kaikenlaiseen ohjaustarpeeseen, rästien tekemiseen, tukiopetukseen, suomen kielen tukiopetukseen, näyttösuunnitelmien tekemiseen ym. 
Ohjaamossa on aina joku aikuinen auttamassa tehtävien kanssa ja sinne voi mennä ilman ajanvarausta. Erityisopettajan työhuone on asuntolarakennuksessa ensimmäisessä kerroksessa (Saksankatu 25, B-rakennus).


puh. 040 681 5622
sari.saukoniemi@lhkk.fi





Satu Kuru (opinto- ja koulutussihteeri)
kuru_satu.jpg : 37 kB Opintosihteeri hoitaa erilaisia todistuksiin ja koulussa kirjoilla olemiseen liittyviä asioita. Hän myös auttaa koulumatkatuen hakemisessa. Lisätietoa koulumatkatuen säännöistä löydät täältä. Jos muutat, ilmoita uudet yhteystietosi opintosihteerille. Opintosihteerin työhuone on päärakennuksessa (Saksankatu 27, A-rakennus).

puh. 040 713 0571
satu.kuru@lhkk.fi



torstai 19. toukokuuta 2016

Koulun sähköiset järjestelmät

Faissa käytetään erilaisia alustoja ja järjestelmiä oppimiseen ja opintojen seuraamiseen. Ensimmäisinä viikkoina perehdytään paremmin niiden käyttöön. Tälle sivulle on kerätty yleisimpien järjestelmien esittelyt.

Fain internetsivut
  • Koko koulun internetsivut löytyvät osoitteesta www.fai.fi.
Wilma
  • Fain Wilma löytyy osoitteesta fai.inschool.fi.
  • Opiskelijan käyttäjätunnukset Wilmaan ovat samat kuin koulun koneille muutenkin. 

Koulun sähköposti

  • Jokaiselle opiskelijalle luodaan oma opiskelusähköposti, jota kautta tiedotetaan opintoihin liittyvistä asioista. 
  • Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@opiskelija.lhkk.fi. Salasana sähköpostiin on sama kuin koulun koneille muutenkin. 
  • Näin pääset kirjautumaan koulun sähköposttiin


Moodle

  • Osalla kursseista käytetään oppimisalustana Moodlea. Moodleen pääsee kirjautumaan Fain nettisivujen alareunassa olevan Moodle-linkin kautta.  



Faiedu-sähköposti ja gmail-tunnukset

  • Opiskelijoille luodaan myös gmailiin faiedu-tunnukset blogien ja Google Classroomin käyttöä varten. Tällöin opiskelijan ei tarvitse käyttää opintoihin mahdollisia omia gmail-tunnuksiaan. 
  • Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@faiedu.com.